opslagsord

hvad betyder....!? 

Det kan godt være lidt svært at finde rundt i de forskellige navne, der er i sushiverdenen. Derfor har vi taget et lille udpluk af nogle af de termer,  

Du kan støde ind i hos os:

 

  • Edamamebønner er sojabønner, som er helt grønne og sprøde. Navnet betyder ”kvistbønne” og hentyder til den korte stilk i den ene ende af bønnen. Edamabønnerne lynkoges og saltes herefter. De spises som en lækker snack før eller ved siden af sushimåltidet
  • Grøn te gror som grønne blade på busken ”camellia sinensis”. I modsætning til sort te er den grønne te ikke fermenteret. Dermed er alle de sunde og nærende fordele bevaret. Grøn te er fyldt med mineraler og vitaminer, der bl.a. stimulerer hjertet og kredsløbet. Den hæmmer optagelsen af kolesterol og nedsætter risikoen for blodpropper, fremmer stofskiftet og styrker muskler og nerveceller. Teen har en kraftig antioxidant-effekt.
  • Hashi betyder spisepinde.
  • Ingefær er en knoldet rod, som på japansk hedder ”gari”. Ingefæren er skåret ud i tynde skiver, som er marineret i en blanding af eddike og sukker.
  • Kimchi er en koreanskinspireret ret, der består af kinakål, chili, hvidløg og eddike. Kimchi spises som en sideanretning til sushi.
  • Kisyubincyotan kul:
    Bincyotan er japansk trækul med høj brændværdi. Man har fundet ud af, at bincyotan også er effektiv til at rense både luft og vand. Når træet vokser, absorberer de mineralerne fra jorden. Mineralerne forsvinder ikke, når træet bliver til kul. Tværtimod bliver indholdet 3 gange mere koncentreret, og det bliver nemmere at opløse i vandet.

    Postevandet bliver til mineralvand. Smagen af postevand bliver bedre, når man placerer bincyotan i vandkanden – grunden dertil skyldes at en bincyotanstang trækker kemikaliestoffer, som giver bismag, ud af vandet. Herefter afgiver træet mineraler til vandet. Kaffe, te og ris, der er tilberedt med binocytan, smager derfor meget bedre end når der blot bruges postevand. Samtidig kan man få et kosttilskud i form af meget vigtige mineraler.

 

            Sushi:
  • Hosomaki er den mindste rulle vi har. Den har tang udenom og består som oftest af én ingrediens og ris. Hosomaki kan kun købes á 8 stykker.
  • Uramaki er kendetegnet ved, at risen sidder yderst og er enten rullet i sesam, der har forskellige smagsnuancer eller i fiskerogn. Uramaki kaldes også ”inside/out”. Uramaki kan kun købes á 8 stykker.
  • Futomaki er den største rulle, vi har. Som ved hosomaki sidder tangen udenpå rullen. Futomaki indeholder som oftest flere ingredienser. Futomaki kan købes á 5 eller 8 stykker.
  • Kaburimaki er en toppet makirulle. Rullen er som en uramaki, men den toppes med forskellige slags fisk eller grønt. Kaburimaki kan kun købes á 8 stykker.
  • Masago er rogn fra lodden. Lodden er lille fisk, som lever på den nordlige halvkugle. Nogle af vores uramaki er rullet i massago og kendetegnes ved dens orange farve.
  • Miso er lavet af soyabønner, byg og salt. Miso findes i forskellige farver og varianter, alt efter smag og ønsket konsistens. Vi anvender miso til vores suppe, hvor vi tilsætter tofu, forårsløg, tang og evt. fisk. Vi bruger også miso til dressinger og saucer.
  • Nigiri er det mest almindelige sushistykke i Japan. Den består af et tyndt stykke fisk, der ligger ovenpå en risbolle. Fisken er tilpasset mængden af ris, så alt er harmonisk afstemt. Nigiri kan købes stykvis.
  • Ponzu er en citrusbaseret sauce, der består af soja, konbugtang, yuzu og bonito, der er tørret fisk.
  • Ris hedder “gohan” på japansk.
  • Sojabønnen kommer fra det østlige Asien og er en grøntsag. Den har gennem de sidste femtusinde år været en vigtig kilde til protein for mange millioner mennesker verden over.
  • De fleste sojabønner er gule, men de findes også i sort, brun og grøn. Sidstnævnte er bedre kendt som edamame, som man kan spise frisk. Sojabønnen bruges også til at fremstille sojamælk, der koaguleret og bliver til tofu. Den bruges også til at lave miso.
  • Sushi-zu er den eddikeblanding, der tilsættes risen, så den helt rigtige smag opnås. Eddiken består af riseddike, salt, sukker og vand.
  • Tang har været anvendt som mad og lægemiddel i mindst 200 år. Det er uforligneligt som næringskilde, da det indeholder mindst 10 gange så mange mineraler som planter, der dyrkes på landjorden, og det er meget vitaminholdigt.
  • Tempura er en traditionel japansk ret, der typisk laves med grøntsager, fisk eller skaldyr. Retten er dyppet i dej og frituresteges i kort tid. Herved får den en dejlig sprød overflade. Tempura kan spises sammen med misosuppe og en skål ris.
  • Teriyaki er en tyk sauce fremstillet af nedkogt sojasauce, sake, sukker og diverse krydderier. Teriyaki er også en madlavningsteknik, der anvendes i japansk madlavning, i hvilke fødevarer der er kogt eller grillet i en sød sojasovs marinade (tara på japansk).
  • Tobiko er det japanske ord for flyvefiskerogn. Vores tobiko er wasabimarineret, og den har derfor en stærk, grøn farve. Nogle af vores uramaki er rullet i tobiko.
  • Tofu er en masse af koaguleret sojamælk og kommer i mange forskellige former og teksturer. Eks:                                                                                                    Silkentofu (blød tofu): Denne type tofu har en blødere konsistens end fast tofu. Den er egnet til brug i saucer, cremer og suppe.                                                                                                                                                                                                                                                                  Fast tofu: Denne type tofu har en fast struktur. Den er egnet til at blive skåret i terninger eller skiver og stegt, bagt eller friturestegt. Da den beholder sin form, kan den spises med spisepinde.
  • Wasabi er en meget stærk, grøn pasta, der traditionelt fremstilles af roden fra wasabi (wasabia japonica). Wasabi-planten kaldes ofte for ”japansk peberrod”.
    Man blander f.eks. ofte wasabi med sojasauce, og bruger den til at dyppe fisken, når man spiser sushi.
  • Wasabiærter er japanske grønærter tilsat wasabipulver (stærk japansk peberrod). Wasabiærter spises som snack.
  • Yakitori betyder oprindeligt ”grillede kyllingestykker på spyd”. Hos os har vi videreudviklet spyddene. Vi har valgt at udvide spyddene til at omfatte svinekød, oksekød, seafood og grøntsager. Kødet sættes på små bambusspyd, marineres i velsmagende og krydrede marinader og saucer og grilles over trækul. Yakitori er rig på proteiner og er særdeles velsmagende. Ligesom sushi er yakitori en nationalspise, som nydes overalt i Japan.
  • Yuzu er en japansk citrusfrugt, hvis bitre saft ofte bruges i det japanske køkken. f.eks. bruges det i ponzu.

 

            sesamfrø: 
  • Ume-sesam er sesamfrø med umeboshismag. Umeboshi er kendt som den ”japanske saltblomme” og netop den saltede smag er hvad kendetegner ume-sesam.  
  • Yuzu-sesam er sesamfrø med yuzusmag. Yuzu er en japansk citrusfrugt, hvis smag er bitter og skarp.
  • Wasabi-sesam er sesamfrø med wasabismag. Wasabi er japansk peberrod, der er kendt for sin stærke og gennemtrængende smag. 
  • Kimchi-sesam er sesamfrø med kimchismag. Kimchi består bl.a. af chili og hvidløg og sesamfrøene er derfor spicy.